Aloldal oldalmenü | Indikátorok

TBC ellátás 2013-15

A 2013-15 időszak Teljesítményértékelési Jelentése kiemelten foglalkozik a tüdőtuberkolózis (tbc) vizsgálatával. A tbc globális szinten komoly egészségügyi problémát jelenti, így a WHO „The End TB Strategy” címmel 2015-ben olyan átfogó stratégiát hirdetett, amely legfőbb víziója egy tbc mentes világ elérése 2035-ig.

Hazánkban a WHO és az Európai Unió járványügyi szerve, az  ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) javaslatai figyelembevételével készült el a „Szakpolitikai Program a tbc felszámolásáért 2013-15”, amely fő célja a tuberkulózis által okozott megbetegedések csökkentése és a kezelés eredményességének jelentős javítása 2015-re.

Magyarország a tbc szempontjából az alacsony átfertőzöttségű országok közé tartozik, de a folyamatosan csökkenő incidencia ellenére a megelőzés és a betegség kezelése terén még sok tennivaló akad. A szakpolitikai program kiemelt célja, hogy hazánkban a tbc-vel a magasabban átfertőzött észak-keleti megyék és a főváros felzárkózzon a kedvezőbb epidemiológiai helyzetű területekhez. 

Mind a nemzetközi, mind a hazai prioritások indokolják a tbc kiemelt vizsgálatát, ráadásul a kialakult értékelési gyakorlat és szakmai konszenzus jó lehetőséget biztosít arra, hogy a terület mintául szolgáljon programértékelések elvégzéséhez.

Szechenyi Projects

intranet